Tags

Related Posts

Share This

De Hoofdzaak

Een aantal jaren geleden besloot Leintje samen met Jan Willem Kwinkelenberg een boekwerk over de werking van het menselijk brein te vervaardigen. Een uniek onderzoek is toen van start gegaan. Binnenkort is de gelimiteerde oplage van de boeken met als titel ‘DE HOOFDZAAK’ gereed.

De mens is al eeuwenlang gefascineerd door zijn hoofd. Voor wetenschappers is het een onuitputtelijke bron van onderzoek. Jan Willem en Leintje lieten zich inspireren door een theorie die de hoofd-kunde sterk beïnvloedde rond 1820; de ‘frenologie’. Frenologie is de wetenschap van de knobbels: alle mentale functies, van logisch denken en dromen tot geloven en vaderlandsliefde zouden een eigen plaats onder het schedeldak hebben. Als een hoofd ergens een knobbel vertoonde, betekende het dat de onderliggende eigenschap sterk ontwikkeld was. Het schedelvoelen was tot eind 19e eeuw een populair tijdverdrijf.

Uitgebreide modellen en tekeningen gaven aan op welke plek in de hersenen welke karaktertrek aanwezig was.

Jan Willem en Leintje kozen deze tekeningen als basis voor de opzet van hun boek ‘DE HOOFDZAAK’. De veronderstelde gebieden voor eigenschappen hebben zij bestudeerd en in kaart gebracht. Vervolgens zochten ze naar teksten, gedichten of fragmenten daarvan, die bij de 50 gebieden passen. Ze maakten toen ieder een illustratie (grafiek) naar aanleiding van de gekozen teksten.

Unieke bladspiegels

Er ontstaan uiteindelijk twee onlosmakelijk verbonden boeken, zoals er ook twee hersenhelften zijn. De teksten in de boeken zijn met loden letters gezet en gedrukt. De afbeeldingen zijn overwegend met linosnedes vervaardigd. De oplage is gelimiteerd tot 35 exemplaren. De met de hand ingebonden boeken worden met bijpassende houten cassette geleverd.

Hoewel het boek nog niet gereed is, zijn de bladspiegels al meerdere malen tentoon gesteld. Van iedere losse bladzijde (grafiek) is een oplage van 5 gedrukt. Een aantal daarvan is reeds uitverkocht. Om te zien welke bladzijdes nog beschikbaar zijn kunt u een kijkje nemen in de webwinkel op deze site. Als u interesse heeft in het project, een tentoonstelling of het boek, kunt via onderstaande knop om aanvullende informatie vragen.

Contact